Hvordan låter tidens ende?
Hvordan låter tidens ende?
Et passende spørsmål i disse by:Larm tider, med masse lyd overalt. I en konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig var det en mann som hørte lyden av tidens ende. Komponist, lærer, utøver og ornitolog Olivier Messiaen skrev Quatour pour la fin du temps (Kvartett til tidens ende) i fangenskap under krigen. Den hadde sin premiere utendørs, på delvis ødelagte instrumenter, i Stalag VIII-A i det som nå er Zgorzelec, Polen, i regnvær den 15. januar 1941.
Publikum bestod av ca. 400 fanger og fangevoktere. Besetningen (dvs. kombinasjonen av instrumenter den er skrevet for) ble bestemt ut fra hvem komponisten hadde blant sine medfangere. I tillegg til Messiaen, som spilte piano, var det Jean le Boulaire på fiolin, Étienne Pasquier på cello og Henri Akoka på klarinett.
Musikken er et gripende testament til tiden og konteksten den ble skrevet i, og er fremdeles relevant; ingen som har hørt den oppført live går fra konserten uberørt.
Stykket er i åtte satser, og har sterke religiøse overtoner. Messiaens kvartett beskriver blant annet engler, himmelen og trompeter som annonserer verdens ende. Klangene utfordrer, og lyttere som kjenner til musikkens bakgrunn kan ikke annet enn å forestille seg hvordan det må ha vært å være blant publikumet under den første fremførelsen.
Kvartetten spilles ikke ofte, men fredag 15. februar kl. 18.00 kan den oppleves live på Deichmanske bibliotek på Hovedbiblioteket, Foredragssalen. Musikerne er Josefine Høydahl (klarinett), Sivert Blindheim (klaver), Paula Cuesta Redondo (cello) og Emilie Heldal Lidsheim (fiolin). Ikke gå glipp av muligheten til å høre stykket live. Kan du likevel ikke komme, kan du låne en innspilling på Musikkavdelingen (og vi har mye annet av Messiaen).
Den er virkelig verdt å høre, uansett hva slags musikk du vanligvis lytter til.