Musikalske sidespor – uke 33/2017
Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:
Erlend Ropstad – Låt: «Det store blå»
Første singel fra det kommende albumet Alt som har hendt. Han har mye på hjertet, og det stopper ikke før etter drøye seks minutter. Noen historier trenger tid på å fortelles, slik noen låter trenger tid til å fordøyes. Ropstad bruker tiden godt, med velkjent rockedriv og en tekst som sender tankene på flukt.
Big Thief – Album: Capacity
Dette er en av sommerens store humørspredere. Ikke fordi den er spesielt lystig, men dette albumet inneholder låter som kan bli en gjenganger i spillelistene i årene som kommer. De skaper stemninger som til tider kan minne om Mazzy Star, uten at det er snakk om noen kopi av hverken lydbilde eller Hope Sandovals stemme. Musikalsk spenner dette fra folkrock til shoegaze. Melodiene, som kan være både umiddelbart fengende og komme smygende for hver lytting, er ren nytelse for øregangene. Vi blir introdusert for ulike fasetter av menneskers samspill, fra den gode nærheten, til mørke skygger av det vi er i stand til å gjøre både mot oss selv og andre. Vokalen, basslinjene, de delikate riffene, tekstene, stemningen; bandets andre album gir moderne indierock et ansikt og byr et rikt følelsesregister.
Siv Jakobsen – Album: The Nordic Mellow
Litt tidlig, men dette debutalbumet kommer fredag 25. august. Tre låter er allerede sluppet, og de bærer bud om et av årets fineste norske album. Intimt og personlig, med en intens nerve i vokalarbeidet. Hun har blitt sammenliknet med blant andre Ane Brun og Laura Marling, og hun står definitivt ikke noe tilbake for disse i kvalitet.
Nilüfer Yanya – EP: Plant Feed
Noen artister er vanskelig å sette i en sjangerbås. Yanya er 22 år gammel, fra London, og flørter med både rap, jazz, soul og r&b, med den gode popmelodien som grunnpilar. En grov stemme i et sjangeroverskridende univers, med slentrende vokal og gitarspill.
Sauropod – Låt: «By the Tree»
Norges råeste band for tiden har sluppet en ny singel, deres første på Propeller Recordings. De holder stilen vi ble kjent med på debutalbumet Roaring at the Storm; støyete, energisk og herlig aggressivt spilt.
Einar Stray x La Boum Fatale – Dobbeltsingel: «Tidy Up» / «Neck Breaking Stunts»
Hvis jeg ikke på forhånd hadde visst hvem jeg lyttet til, ville jeg gjettet på at dette var restmateriale fra Matthew Dears ti år gamle album Asa Breed. En referanse Stray og hans Berlin-baserte produsentkollega etter min mening bør være stolte av å få slengt etter seg. Disse to sporene er resultatet av to dagers arbeid i Berlin; de skrev og spilte inn én låt per dag, fra scratch og uten å endre noe i ettertid. Strays dype vokal gnistrer i det elektroniske landskapet kollegaen lydlegger låtene med.
Darling West – Dobbeltsingel: «While I Was Asleep» / «After My Time»
For ganske nøyaktig ett år siden kom albumet Vinyl and a Heartache. Siden da har bandet vært mye omtalt og mye på farta. Tidligere i sommer kom disse to nye låtene, og bekreftet at de fortsetter i samme gode spor. En fin miks av pop, country og americana som kan smelte stein.
Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.
Sjekk også:
Musikalske sidespor – uke 32/2017
Musikalske sidespor – uke 26/2017
Musikalske sidespor – uke 25/2017
Musikalske sidespor – uke 24/2017
Musikalske sidespor – uke 23/2017
Musikalske sidespor – uke 22/2017
Musikalske sidespor – uke 21/2017
Musikalske sidespor – uke 18/2017
Musikalske sidespor – uke 16/2017
Musikalske sidespor – uke 13/2017
Musikalske sidespor – uke 12/2017
Musikalske sidespor – uke 11/2017
Musikalske sidespor – uke 10/2017
Musikalske sidespor – uke 9/2017
Musikalske sidespor – uke 8/2017
Musikalske sidespor – uke 7/2017
Musikalske sidespor – uke 6/2017
Musikalske sidespor – uke 5/2017
Musikalske sidespor – uke 4/2017
Musikalske sidespor – uke 3/2017
Musikalske sidespor – uke 2/2017
Musikalske sidespor – uke 1/2017
Musikalske sidespor – uke 50/51
Erlend Ropstad: Drit i suksess og gjennombrudd, skriv bra musikk
Siv Jakobsens favoritter – bøker og musikk
Sauropods favnoritter – bøker og musikk
Plateanmeldelse: Sauropod – Roaring at the Storm
Konsertanmeldelse: Sauropod – En følelse av fremtidig storhet