Vi varmer opp til Oslo Comics Expo 2019 med syv kjappe tegneserietips
Oslos egen tegneseriefestival går av stabelen 6.-8. juni på Serieteket, Deichman Grünerløkka. Vi varmer opp med syv kjappe tegneserietips som omhandler grønne hårsveiser, punkrock, gamle loppemarkeder, superhelter med mere.
Tekst: Ingrid Brubaker / Foto: Marco Heyda Bokomslag: Egmont, Vertigo og Aschehoug
Ghost World – Daniel Clowes
Daniel Clowes’ nittitallsutgivelse er virkelig en kult-tegneserie – og det er en nydelig fortelling om vennskap mellom unge kvinner. Enid Coleslaw og Rebecca Doppelmeyer lever som erteris i en navnløs amerikansk by, i tiden etter at de er ferdig på high school. Grønne hårsveiser, punkrock og gamle loppemarkeder farger handlingen, og boken er på samme tid et stillbilde på nittitallets estetikk og sjargong. En evig aktuell skildring av ungdommens hormonelle, kompliserte følelsesliv.
Se også: Optic Nerve – Adrian Tomine
Krüger og Krogh: Brennpunkt Oslo –
Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabíček
Tegneserien handler om Jacob Krüger og Otto Krogh som jobber i AFMA (Avsnitt for mellemliggende anliggender). De må løse mysterier som verken Politiets overvåkningstjeneste eller E-tjenesten får til. Tegneserieskaperne har gått over detaljene i bybildet med lupe, og presenterer et virkelighetstro bilde av Oslo på sekstitallet.
En norsk tegneserie i ren, klassisk fransk-belgisk tegneseriestil.
Se også: Tintin – Hergé
Ms. Marvel – Sana Amanat, G. Willow Wilson and Adrian Alphona
Skal man inn i superheltenes verden for første gang, kan man like godt starte i den mer progressive enden av skalaen: Møt Kamala Khan, tenåring og muslim. Hun bor i Jersey City og ser opp til Carol Danvers («gamle» Ms. Marvel) og oppdager en dag at hun har evnen til å skifte form – et talent hun bruker til å hjelpe lokalmiljøets store og små trengende. Et friskt pust i et ellers overdrevent mannlig og hvitt litteraturfelt.
Se også: Faith – DC Comics
Sweet Tooth – Jeff Lemire
I et post-apokalyptisk Nebraska vokser Gus opp – som vanlige gutter flest, men med gevir på hodet, som en hjort. Faren dør tidlig av en mystisk sykdom og Gus blir tatt til fange av noen skumle menn. Han lærer fort at han ikke er alene om å være menneskebarn med dyriske egenskaper og kroppsdeler, og sammen med dem finner Gus ut at de magiske evnene de innehar er svært ettertraktet – av både gode og onde folk…
Serien strekker seg over seks bind, med en heseblesende finale i siste bok. Post-apokalyptisk spenning av beste sort!
Se også: The Underwater Welder – Jeff Lemire
Maus – Art Spiegelman
Tegneseriemediet kan i tillegg til å være god skjønnlitteratur fungere godt som sakprosa. En klassiker innen sjangeren er Art Spiegelmans Maus – en bok som skildrer Spiegelmans intervjuer med faren om å ha overlevd Holocaust. Boken er en biografi, en memoar og historiebok – med Spiegelmans karakteristiske bruk av dyr som rollefigurer. Fun fact: Maus var den første tegneserien til å vinne en Pulitzer-pris, i 1992.
Se også: Munch – Steffen Kverneland
Fun Home – Alison Bechdel
Memoar, selvbiografi, litteraturteori og psykologisk utforskning av familiestrukturen – Fun Home har alt dette og mer til. Tittelen refererer til Bechdel-familiebedriften (forkortelse av «funeral home») og tiden før og etter farens selvmord, en hendelse forfatteren knytter til hennes opplevelse av å stå frem som lesbisk.
Historien er rått fortalt og det er ikke lagt lokk på noe som helst av følelser og emosjonelle tolkninger – som leser får man tilsynelatende innpass i alt familien Bechdel har slitt med gjennom tidene.
Se også: Are You My Mother? – Alison Bechdel
Hysj – Magnhild Winsnes
Hver sommer pleier Hanna å besøke kusinen Siv, og hvert år setter de nye rekorder. Hvem holder pusten lengst under vann? Hvem fisker flest krabber? Men denne sommeren er alt annerledes. Siv har vokst fra barnslige sommeraktiviteter og er mer nysgjerrig på hva storesøsteren Mette tar seg til når hun er på biltur med kjæresten. Hanna føler hun henger etter – med interessene, med kroppen, med alt.
Hysj er en stille tegneserie som skildrer overgangen mellom barn og ungdom, og tiden midt i mellom.
Se også: Skim – Jillian Tamaki
Saken er tidligere pubsliert på Deichamsn litteraturblogg