
The Tables – «Rarities & Transparities»
Trodde du at den legendariske Oslo-gruppa The Tables var oppløst for lengst? Da hadde du rett. Men hva med alt snackset de slapp ut på obskure labeler og hjemmeproduserte kassetter fra slutten av 80-tallet til litt etter tusenårsskiftet? Nå har Bartleby, i samarbeid med Westergaard Records, samlet de beste sjeldenhetene på en LP med hele 18 låter, hvorav noen også er helt uutgitte.
Av: Victor Josefsen / Foto: Pressefoto, Victor Josefsen
Tittelen «Rarities & Transparities» sier sitt, selv om ingen ennå har klart å oppdage ordet «transparities» i noen ordbok. Side 1 av LP-en består av coverlåter som The Tables ofte spilte live, de fleste ble utgitt på ulike 7”-tommere eller CD-samlere som i dag er vanskelige å finne. Side 2 består stort sett av hjemmelagde demoer av egne låter gjort på portastudio. Alt materialet er med oppfrisket lyd. Med følger et innleggshefte med tekster, notater og funfacts av Bartleby.
Albumet er trykket kun i 250 eksemplarer på vinyl og gis ikke ut digitalt.

The Tables. Foto: Pressebilde
Når samleren «Rarities & Transparities» settes på platetallerkenen, er opplevelsen nærmest som høytid å regne, særlig for alle ihuga The Tables-fans. «Rarities & Transparities» er i likhet med «The Greatest Adventures 1988-2003» (2016, Stroller Records) en lekkerbiskenen av en vinylsamler.

Baksiden av fanzinen. Dimitri/ The Tables
På A-siden er det coverlåter av The Idle Race, The Zombies (Les: Plateanmeldelse: The Zombies – «Odessey and Oracle»), Syd Barret, Time Machine, Pop Parker, Peter Miller, Cub.
B-siden består av rariteter og uutgitte egne låter.
Demoer av ‘Great Adventures In Wonderland’ og ‘Reality’ fra klassikeren «Shady Whims & Obstacles’ (1990, Schtooopid Records), som feirer 35-års jubileum i 2025. I neste Ferske spor tar jeg garantert med en låt eller to fra den plata. Har du ennå ikke hørt på plata, ta en lytt!
Demo av ‘Silver’, den ferdige versjonen skulle egentlig være med The Tables’ siste album «Nevermynd The Hillocks (Treble Without A Cause)’. (2003, Perfect Pop Records). Hvorfor den ble valgt bort kan du lese om i innleggsheftet på «Rarities & Transparities».
En remastret versjon av ‘You’ – med American Suitcase-medlemmer + et stykk The Ethnobabes – tidligere utgitt på samleren «Musikk under Oslo» (2002). ‘Aunts and Uncles’ med tekst fra et dikt av Mervyn Peake (du kan låne bøker av Peake på Deichman). Ellers er det låter her til dels inspirert av alt fra post-punk til Edgar Allan Poe.
«Rarities & Transparities» er ikke en plate jeg vil spille fra begynnelsen til slutt så altfor ofte, det er uansett en nytelse å ta dypdykk i materialet, noe jeg ser frem til å gjøre mer av fremover. Ikke alle låtene «glir» like ett inn i øregangene ved første ørekast, ikke så rart, dette er tross alt et «Rarities & Transparities»- album. Men også de mest kuriøse sporene tar etter hvert bolig i sjela på sitt eget merkverdige vis, de lever opp til album-tittelen.
Den entusiastiske, smarte og tidvis små-obskure fremtoningen rent musikalsk og i innleggsheftet-tekstene er berre lekkert. Attpåtil er det flust av The Tables-topplåter her, som vil ta av i heimen og, ja, hvor som helst – egenproduserte låter som ‘You’ (remastret) og ‘Great Adventures In Wonderland’ (demo) og flere av coverlåtene. Med andre ord, dette er en vinyl-pakke på sitt ypperste.
‘Bunsen Burner’ som er på «Rarities & Transparities», er fra ‘The Fossil Record’ EP, opprinnelig utgitt på Stavanger-labelen Kippers (2000) og J. R. Bruuns Hypertonia World Enterprises-samler (1990).
Syd Barret-coveren «Se Emily Play» som er på ‘Rarities & Transparities’, er opprinnelig utgitt på Trondheim-labelen Two Zero Records (2000).
Summa summarum:
The Tables’ vinylsamler «Rarities & Transparities'» oppleves som å lese en forseggjort fanzine med svært givende info og ditto lydspor. Med dette samlealbumet vil The Tables fortsatt bevege og begeistre fansen, og andre der ute som får kloa i utgivelsen.
Og når vi først er inne på obskuriteter og The Tables hekter jeg på flere relaterte utgivelser fra min egen og Deichmans samling. Her er 7”-singelen ‘Various – Perfect Pop 10 Years’ ( 2001, Perfect Pop Records – POP39). Singel med opplag på 200 eks. Var inkludert i billettprisen på Perfect Pops tiårsjubileum, på Café Mono, 12. mai i 2001.
Foruten The Jessica Fletchers, The Superman Can Flys og The Loch Ness Mouse finner du Colonel Clarke’s Combo Orchestra Band, som er ingen ringere enn The Tables – noen av gruppas medlemmer i alle fall, og Bartleby selv.
Bartleby svever i psykedeliske tåkeskyer på behagelige og slørete orgeltoner, med kimende klokker i det fjerne i «Who’s in the Sky With Raymond?». Opprinnelig ble denne låta spilt inn så tidlig som i 1989, men Bartleby har flikket og spikket en del på resultatet i ettertid. For øvrig er dette Bartlebys første soloutgivelse – et must for samlere, skulle jeg tro.
Det du leste nå skrev jeg på nettstedet musiq (forduftet fra verdensveven nå). Skrev også om de andre låtene på singelen, mulig jeg legger ut hele anmeldelsen senere her på Deichman musikk, vi får se.
Flere The Tables-godsaker
Du kan komme til oss og lytte på vinylsamleren «The Greatest Adventures 1988-2003» (2016, Stroller Records), som vi kåret til det årets beste samlealbum, på vår vinyl-lyttestasjon. Velkommen!
«The Greatest Adventures 1988-2003» (2016, Stroller Records).
Sjekk litt mer om «The Greatest Adventures 1988-2003» (2016, Stroller Records) her.
The Tables’ «The Greatest Adventures 1988-2003» fronter også hva vi har å by på av musikkinnspillinger på Deichman.no. Sammen med Follow That Dream, High Water Marks og Oslosphere. Sjekk også her.
The Tables ‘album ‘Holiday At Wobbledef Grunch’ (1997, Kippers) ble reutgitt av Norske albumklassikere i 2023. Les mer her.
Du kan komme og låne The Tables’ CD-utgave hos oss:
Sjekk mer om The Tables’ ‘Holiday At Wobbledef Grunch’ (1997, Perfect Pop Records) her.
‘Bestrummed!’ – Perfect Pop Records 1995 – 2001. Du kan også låne denne CD-samleren hos oss.
Med The Tables, Astroburger, The Loch Ness Mouse, King Midas, Haakon Ellingsen, The Orange Alabaster Mushroom, The Ethnobabes, The Silly Pillows, The Release Party, Arne Hansen & The Guitarspellers, Robert Birdeye, Watch Children, The Jessica Fletchers.
The Tables har høstet mange lovord for sine plater/låter, ikke minst av undertegnede, og de har en backatalog som du bare må utforske hvis du ikke har noe kjennskap til denne gjengen!
Til slutt hekter jeg på en Robert Birdeye-singel.
Robert Birdeye sin selvtitulerte 7”-singel (2000, Perfect Pop Records).
Sjekk også:
The Tables – «Butterfly» og «Chase the Rainbow» (Sommerspor).
The Tables – «My Old Hair» og «Kjære Alle Sammen» (Ferske spor uke 45/2021).
Tore Sørensen: Tore Sørensen – 5 om bøker og musikk
Visste du at Tore Sørensen i The Tables publiserte en Tables-slakt under psevdonym i Rock Furore? (Bransjevelter#10, inkludert The Tables).
Steinar Buholm aka Robert Birdeye spiller (eller har spilt?) i flere anbefalelsesverdige band som Sister Rain og Cousin Caterpillar.
Cousin Caterpillar – «Every creature» (2020, Pure Lust Productions). I liket med The Tables’ «Rarities & Transparities» gis ikke albumet ut digitalt.
Les intervjuet vårt Cousin Caterpillar: Forunderlig folk (2021) og om Cousin Caterpillar – «Every Creature» (Ferske spor uke 23/2021).
Family Values – «If I Can’t Love Her» – en slags hyllest til den psykedeliske Oslo-popen fra 90-tallet (The Tables, Astroburger, Time Lodgers, The Loch Ness Mouse).
NS: Jeg tror jeg tar feil av The Turns og The Tables, jeg…for jeg har jo…jeg må jo bare innrømme at jeg har jo vært på NAV…og jeg lurer på om den ene NAV-kontakten min spilte i The Turns? Eventuelt i The Tables. (Les mer: Captain Sukram vs No States).
Sjekk også relaterte saker nederst (inkluder de listet over).
Klikk «Last inn mer» for å få med deg flere, og klikk «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.