Interpol – 15 år senere
Den vanligste innvendingen mot Interpol var at de liknet altfor mye på Joy Division, og dermed var en blek kopi. 15 år senere er det vanskelig å være enig i det.
Interpol kledde seg i smarte dresser, slips og styla håret så snasent at Jan Thomas ville knelt av glede. De trakk sjeldent på smilebåndet, solte seg i arrogansens skyggedal og kunne være vrange i intervjusituasjoner. I tillegg til The Strokes var de med på å sparke i gang en ny interessebølge for post-punk. Begge gruppene ble dannet i 1998 i New York, og selv om The Strokes ikke direkte er post-punk, fikk «rocken er død»–utsagnet et skudd for baugen, og post-punk revival oppsto kjapt som et fyndig begrep.
The Strokes var riktignok først ute med et helt album, den ypperlige Is This It (2001), men Interpol hadde et par singler ute allerede i 2000/2001. Ifølge vokalist Paul Banks var de mer rivaler enn venner med The Strokes: «The Strokes were apparently hanging out in exactly the same places I was but I didn’t know any of them until everybody in England was, like, up their ass».
Stikkordet her er England, og Europa for øvrig, hvor begge gruppene raskt ble hypa opp av pressen, spesielt av NME som flittig brukte dem som frontsidestoff. Også amerikansk media hyllet Interpol, Pitchfork belønnet dem med 1. plass på Top 50 Albums of 2002, mens de kapret 4. plass på besteveralbums.com, i sterk konkurranse med storheter som Beck, Wilco, Queens of the Stone Age, Foo Fighters, The Libertines, Coldplay, Sigur Rós, Sonic Youth og The Flaming Lips.
Turn on the Bright Lights ble kvikt en del av mitt daglige repertoar. Noen av de rolige låtene var fargeløse og tapte seg etter hver lytt. Jubelen var derimot større hver gang «Obstacle 1», «PDA», «Say Hello to the Angels», «Obstacle 2», «Roland» og monumentale «Leiv Erikson» roterte. På disse låtene satt den mørke hypnotiserende gitaren perfekt, basslinjene traff en tungt i magen og det var ekte punch i vokalen til Banks. Det var her Interpol kom til sin fulle rett, det var på grunn av disse låtene folk sperret opp øynene, og en voksenede fanskaren ble etablert.
Scott Seward, fra The Village Voice, kom ellers med en artig oppsummering av albumet: «If I like them because they remind me of eating bad bathtub mescaline in the woods and listening to Cure singles, well, that’ll do. You might like them for completely different reasons«.
Interpol feirer 15 årsjubileet for Turn on the Bright Lights med å turnere Europa. Det nærmeste de kommer Norge, er København i slutten av august. De jobber imidlertid med et nytt album som angivelig slippes i 2018, Norge ligger muligens i fremtiden der en gang. I mellomtiden kan du sette deg trygt tilbake i godstolen, la «Obstacle», «Roland», «Leiv Erikson» og alle de andre fete låtene fylle stua. Og for guds skyld, skru opp lyden!
Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog
Sjekk også:
33 1/3 – «Unknown Pleasures»
Art imitating art: Joy Division – Unknown Pleasures (1979)
The Cure i Oslo Spektrum – bilder
Pornography – The Cure
Litteratur i musikken – The Cure – Killing an Arab
The Cure shreds